Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MACSKA
    (etetés)

·  A macskát változatosan etessük, de vigyázzunk, mert a macskának érzékeny gyomra van. Mindennap adjunk neki valami mást, nehogy egyfajta ételhez szokjon. Az állatnak naponta csak egyszer adjunk enni. Az etetési idõt azonban mindig tartsuk be.
·  A macskát ne etessük túl, mert elhízik. A lakásban tartott állat unalmában is eszik, így könnyen elhízhat. A szabadon élõ macskák, ha jóllaktak, abbahagyják az evést. Mindig tudják, hogy mennyi élelemre van szükségük.
·  Csak száraz táppal ne etessük a macskát, mivel veséje károsodhat. A tápot kiegészítõ eleségként adhatjuk a macskáknak, mivel hasznos az állat számára, mert rendben tartja az állat fogazatát, ínyét, megakadályozza a fogkõlerakodást.
·  Ha a macskának tápot is adunk, mindig kapjon elegendõ friss vizet. A tej kevés! Vegyük figyelembe, hogy a tej a cica számára étel, és nem pótolja a vizet.
·  A macskát sohase etessük kutyaeledellel, mert számára kevés vitamint és proteint tartalmaz. Ugyanakkor hetente kedveskedhetünk valamilyen csemegével. Nagyon szereti például a nyers tojást  A macskák nagyon válogatósak. Amit nem szeretnek, nem eszik meg..
·  A macska idõnként füvet is eszik. A fû segít megtisztítani a cica gyomrát a lenyelt szõrszálaktól. Bundájának tisztogatásakor ugyanis a macska óhatatlanul sok szõrt nyel le. Ha füvet legel, a szõr fûvel együtt gombóc formájában kiürül.

MACSKATARTÁS
     (tudnivalók)
 
·  Csak akkor tartsunk macskát, ha tudjuk gondozni és ápolni. Lehetõleg kölyök macskát vásároljunk, ill. fogadjunk be. Így kiskorától magunk nevelhetjük. Ha mindent megadunk neki, még a szûk lakásban is jól érezheti magát. Ne feledjük azonban, hogy a macska önálló életre és kóborlásra hajlamos.
·  Az új jövevénynek mindenképpen szerezzünk be alvókosarat, kispárnát, takarót, játékot, valamint etetõ-itató tálkát. A macskaalmot lehetõleg olyan helyen alakítsuk ki, ahol nem zavar bennünket, a macska viszont könnyen rátalál. Az almot tanácsos gyakran cserélni. Az edényt alkalmanként hypós vízzel mossuk le.
·  A macska saját magát gondozza, a fürdetést nem szereti. Helyette naponként alaposan fésüljük és keféljük ki. Csak akkor fürdessük, ha nagyon piszkos lesz valamitõl. Ilyenkor este, meleg helyen, langyos vízzel és gyengén lúgos szappannal ajánlatos mosdatni. A gyakori fürösztés a bõr ekcémájának kifejlõdéséhez vezethet!
·  A macska étrendje legyen változatos. Legjobb, ha tartalmas készételt adunk neki. Vigyázzunk azonban, mert a macska gyomra nagyon érzékeny. Nyershússal sohase kínáljuk meg! De mindig legyen neki tej. Étrendjébõl nem hiányozhat a száraz takarmány sem, mert fogazatát, ínyét rendben tartja, és megakadályozza a fogkõlerakodást. A száraz eleséghez adjunk elegendõ friss vizet is.